7 praktičnih savjeta: Kako puniti telefon, mogu li baterije da eksplodiraju i kako im produžiti vijek?

Slijede odgovori na neka od najčešće postavljanaih pitanja u vezi sa životnim vijekom baterije pametnog telefona.

Izdržljivost baterije mobilnog telefona postaje jedna od glavnih briga. Telefone koristimo sve više i duže, i mogućnost da baterija izdrži čitav dan postala je najvažnija karakteristika telefona, odmah ispod veličine ekrana. Osim toga, cijeni se i sama dugovječnost baterije tokom radnog vijeka uređaja. Pakovanje u kojem stiže telefon sve češće sadrži i adapter za brzo punjenje baterije.

Rastuća potreba za izdrživim baterijama jedan je od razloga zbog kojeg su brzi punjači sve više prisutni na tržištu, piše CNET. Ukoliko prijeti opasnost da se baterija isprazni prije kraja dana, brzi punjači su lijek. Punjenje od svega 10 minuta može da napravi veliku razliku između prelaska u štedjivi režim uštede energije i potpunog gubitka energije pre nego što se vratite kuči.

Ali, sada kada je brzo punjenje tako lako dostupno, nameće se pitanje: Postoji li šansa da brzo punjenje može vremenom oslabiti kapacitet baterije?

1. Baterije telefona se neće promijeniti u skorije vreme

Svi mobilni telefoni koriste litijum-jonske punjive baterije. Teško je stvoriti baterije koje traju duže, jer se tehnologija baterija nije promijenila decenijama. Iako se čini da one skladište sve više energije i da traju duže, zapravo se radi o manjoj potrošnji – uređaji i softver imaju mnoge režime koji racionalnije troše energiju, tako da je povećano i trajanje baterije na dnevnom nivou.

Na nesreću svih vlasnika mobilnih telefona, fokus kada je tehnologija baterija u pitanju uglavnom je usmjeren na automobile, satelite i sisteme napajanja domova u područjima gdje industrijske baterije moraju da traju daleko iznad dvije ili tri godine koje očekujemo od naših mobilnih uređaja.

Drugi segment koji radi protiv telefona je veličina njihove baterije. U poređenju sa akumulatorom električnog automobila, izvor napajanja telefona je minimalan. Na primjer, punjiva baterija „Tesle 3“ ima kapacitet baterije preko 4.000 puta veći od „iPhone“ 11 Pro Max telefona. A, to je važno. Što je veća baterija, to je više trikova koji produžavaju njen život.

Na primjer, kada punite bateriju, napon raste, stavljajući je pod „stres“, posebno tokom poslednjih 20 odsto napunjenosti. Da bi se izbjegao ovaj stres, proizvođači električnih automobila pune nove baterije samo do 80 odsto. Zbog velikog kapaciteta baterije, električni automobil i dalje može preći veliku udaljenost, izbjegavajući pritom stres za svoje baterije. Samo ova metoda može udvostručiti ukupni životni vijek baterije automobila.

Veće baterije u telefonu mogu vam omogućiti cjelodnevni rad na uređaju, ali obično samo ako su napunjene do 100 odsto, što znači da se baterija svakog dana prilikom punjenja izlaže stresu koji joj smanjuje životnji vijek.

2. Brzo punjenje neće oštetiti bateriju

Konvencionalni punjač ima snagu od 5 do 10 vati. Brži punjač može to poboljšati i do osam puta. Na primjer, iPhone 11 Pro i Pro Max dolaze sa brzim punjačem od 18 vati, Galaxy Note 10 i Note 10 Plus sa punjačima od 25 vati. Samsung će vam prodati ekstra brzi punjač od 45 vati za 50 dolara.

Osim ako nema neke tehničke greške sa elektronikom vaše baterije ili punjača, korišćenje brzog punjača neće dugoročno oštetiti bateriju vašeg telefona.

Evo zašto. Baterije za brzo punjenje rade u dvije faze. U prvoj fazi napon se primjenjuje na praznu ili gotovo praznu bateriju. I to donosi taj brzi porast od 50 do 70 odsto u prvih 10, 15 ili 30 minuta – baterije tokom prve faze punjenja mogu brzo da apsorbuju energiju bez većih negativnih efekata na njihovo dugoročno zdravlje.

Znate koliko vremena je potrebno da se popuni i poslednjih 20 ili 30 odsto baterije, u odnosu na prvih 70 ili 80 odsto… Taj poslednji dio je druga faza punjenja, u kojoj proizvođači telefona moraju usporiti i pažljivo upravljati brzinom punjenja, jer bi proces punjenja zapravo mogao da ošteti bateriju. Oštećenja su rijetka ako je unutra sve ispravno. Sistem upravljanja baterijom pažljivo nadgleda dvije faze napunjenosti i smanjuje brzinu punjenja tokom druge faze kako bi se obezbijedilo vrijeme bateriji da apsorbuje energiju i izbjegne probleme, zbog čega može proći i čitavih 10 minuta da bi se dobilo poslednjih nekoliko procenata.

3. Ne možete prepuniti bateriju telefona

Postoji strah među korisnicima mobilnih uređaja da bi ostavljanje telefona na punjaču moglo da dovede do punjenja baterije preko njenog kapaciteta, nestabilnosti, smanjenje trajanja života baterije ili zagrijevanja usljed kojeg će baterija eksplodirati.

Međutim, sistem upravljanja baterijom je osmišljen tako da isključi električni naboj kad baterija dostigne 100 odsto, prije nego što se ona može prepuniti. Imajte na umu da baterija, ipak, ostaje pod stresom iako je 100 odsto napunjena.

4. Ne dozvolite da se baterija potpuno isprazni (0%)

Pražnjenje baterije do kraja može izazvati hemijske reakcije koje vremenom skraćuju vijek baterije. Da bi se izbjeglo potpuno pražnjenje, sistem upravljanja baterijom uključuje bezbjednosne funkcije koje isključuju telefon kada dostigne nivo energije blizu kritičnog. Mislite da ste dostigli nulu samo zato jer ste vidjeli to poslednje upozorenje o praznoj bateriji.

Ako želite da se aktivnije uključite zdrav život svoje baterije, uključite telefon na punjač kada se nivo baterije smanji na oko 30 odsto, što je znatno iznad kritično niskog nivoa.

5. Visoke temperature mogu oštetiti bateriju

Toplina je pravi neprijatelj vaše baterije. Poznato je da visoke temperature vremenom smanjuju vijek baterije.

Potrudite se da telefon sklanjate od jakog sunca, držite ga podalje od pragova prozora i van kontrolne table vašeg automobila kako biste spriječili pregrijevanje koje čini da baterija vremenom postane manje efikasna. U ekstremnim slučajevima može doći do eksplozije pregrijane baterije.

Čak i temperature iznad 30 stepeni Celzijusa mogu umanjiti efikasnost baterije. Da li to znači da telefon treba da držite pored leda? Ne, ali kada god je moguće, držite ga podalje od izvora toplote.

6. Tuđi punjači neće nanijeti štetu vašoj bateriji

Osim ukoliko ne koristite falsifikovane ili oštećene punjače i kablove, kablovi i punjači koji nisu došli uz vaš model telefona neće naštetiti vašoj bateriji. Međutim, možda se neće toliko brzo puniti kao kad koristite punjač koji je došao uz vaš uređaj.

Neki telefoni, poput onih iz Huaweija i OnePlus-a, koriste sebi svojstven dizajn punjenja – sa dijelom koji je odgovoran za brzo punjenje ugrađenim u punjač. Da biste u potpunosti iskoristili brzo punjenje uređaja, morate da koristite njegov kompatibilni punjač. Sa druge strane, drugi proizvođaći telefona kao što su Samsung ili Apple koriste fleksibilnije punjače pomoću kojih je moguće puniti znatno širi spektar telefona. Naravno, najsigurnije i najbolje je koristiti punjače koji su došli uz vaš uređaj.

7. Koje su najbolje metode za uštedu baterije?

Da biste izvukli više života iz baterije, možete koristiti uobičajene trikove za uštedu energije kao što su smanjenje osvijetljenosti ekrana (brightness), isključivanje Wi-Fi mreže i Bluetooth-a kada ih ne koristite, ograničavanje pristupa pozadinskih aplikacija kroz podešavanja i vođenje računa o aplikacijama koje koriste GPS.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *