BOLT OTKRIO: Idem i na Olimpijske igre u Tokiju – jedva čekam bazen!

Jusein Bolt završio je svoju blistavu karijeru na razočaravajući način, odustajanjem zbog povrede u poslednjoj trci u kojoj je učestvovao.

Bolt je na Svetskom prvenstvu 2017. godine, zbog povrede koljena odustao tokom poslednjih 50 metara u trci  4×100.

U Riju 2016. osvojio je poslednju od ukupno osam zlatnih medalja.

Štafetno zlato iz 2008. oduzeto je Jamajci, pošto je na doping testu ustanovljeno da je Nestor Karter uzimao nedozvoljene supstance.

Sada je Bolt odbacio mogućnost učešća na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali bilo je trenutaka kad je Jamajčanin ipak razmišljao o povratku.

– Razgovarao sam sa trenerom o tome. Rekao je: „Ne, nemoj to da radiš! Povratak sportiste nakon povlačenja najčešće ne uspijeva…“ Znao sam da je to kraj, ali svaki put kad odem na stazu i posmatram svog trenera kako radi s drugima, pomislim: „Da li sam donijeo pravu odluku?“ A onda, kada se priključim treningu pomislim: „Da, definitivno sam ispravno postupio, ipak mi ne nedostaje“ – ispričao je Jusein.

Po prvi put, nakon 20 godina takmičenja, Bolt će ove Igre posmatrati sa strane, a posebno ga raduje gledanje dešavanja u bazenu.

– Ići ću da gledam, po prvi put neću biti učesnik već ću sjedeti i biti svjedok tog sportskog događaja i energije svih ljudi. Uzbuđen sam zbog toga! – oktrio je on, te ispričao šta ga najviše raduje.

– Gledao sam stazu i teren tokom čitavog mog života i uvijek znam šta se događa tamo, ali nikad nisam vidio kako Majkl Felps pliva uživo.

Za mene će ove OI biti prilika da vidim i ostale plivače kao i nešto drugačije od svega na šta sam navikao.

Jedinu priliku za tako nešto sam imao kada sam bio na igrama u Komonveltu i posmatrao netbol meč… Ali, oduvijek sam želio da gledam plivanje uživo. Atletiku volim, naravno, ali ovo je nešto što zaista imam veliku želju da vidim – poručio je Bolt.

Od kada se povukao, Bolt je određeno vrijeme proveo kao član fudbalskog tima Marineros iz Centralne Australije.

Bez obzira na postignute golove za prvi tim, nisu potpisali dugoročni ugovor…

Osvojio je tri uzastopna zlata na Olimpijskim igrama između 2008. i 2016. godine, u disciplinama na 100 i 200 metara, a u Berlinu 2009. oborio je sopstvene rekorde od 9.58 i 9.19 sekundi.

– Živim za takmičenje! Kada sam se takmičio, osjećao sam da jednostavno neću biti srećan ako uvidim da niko ne trči brzo. Uvek sam želio da izađem na crtu najboljima, da im pariram, jer uživam u dokazivanju da sam najbolji i naporno sam radio da se sve to isplati – zaključio je veliki šampion.

Biće čudno bez njega u Tokiju, barem u ulozi takmičara.

Nedostajaće ta sjajna energija i pažnja koju privlači gdje god da se pojavi, jer zaista je sve manje takvih zvijezda kao što je on.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *