Krvavo crveni snijeg na Antarktiku, fenomen koji bi trebalo da nas zabrine

Ukrajinska polarna stanica Vernadski na Antarktiku proteklih nedelja prekrivena je onim što istraživači nazivaju “malina snijeg”

Na Antarktiku je trenutno ljeto, a nakon rekordno visokih temperatura i topljenja glečera, zabilježen je i jedan nesvakidašnji prizor – snijeg je poprimio krvavo crvenu boju, prenosi Lajv sajens.

Уже кілька тижнів українська антарктична станція «Академік Вернадський» оточена… малиновим снігом! Звідки він та чому…

Gepostet von Міністерство освіти і науки України am Montag, 24. Februar 2020

Ukrajinska polarna stanica Vernadski na Antarktiku proteklih nedelja prekrivena je onim što istraživači nazivaju “malina snijeg“.

Ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i nauke na svojoj Fejsbuk stranici objavilo je nesvakidašnje fotografije: crveni i pink tragovi prostiru se preko ledenjaka i zaleđenih ravnica.

Ta krv (ili “džem”, kako je istraživači zovu) zapravo je morska trava sa slojem crvenog karotena, poznate pod nazivom “Chlamydomonas Nivalis”.

Alge uspijevaju u ledenoj vodi i zime provode uspavane na snijegu i ledu; kad dođe ljeto i snijeg se topi, alge cvjetaju i razmožavaju se, šireći crvene spore kao cvijeće.

Ovaj fenomen poznat je kao “krvavi snijeg”.

Prema ukrajinskim istraživačima, ovi cvjetovi mogu da pokrenu povratni krug zagrijevanja i topljenja.

– Sniježni cvjetovi doprinose klimatskim promjenama. Zbog crveno-grimizne boje, snijeg odbija manje sunčeve svjetlosti i topi se brže. Kao posljedica toga, stvara se sve više svijetlih algi – napisao je tim u postu na Fejsbuku.

Što više toplota apsorbuje alge, brže će se topiti okolni led. Što se više leda topi, alge se brže šire. To zatim dovodi do više zagrijevanja, topljenja i više cvjetanja algi.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *