Kultni Sony PlayStation 2: Najprodavanija gejming konzola u istoriji danas slavi 20. rođendan

Grand Theft Auto, Silent Hill, Tekken 5, God of War… Od koje kultne PS2 igre ste najviše bili zavisni?

Nakon što je u decembru 2019. godine Sony obilježio 25 godina od pojave prve verzije svoje igračke konzole PlayStation, na red je došao jubilej njene druge generacije. Sony PlayStation 2, kruna uspjeha japanske kompanije na polju gejminga, na tržište je stigla 4. marta 2000. godine.

Sa više od 3.800 izdatih naslova, od kultnog Mortal Kombat’-a do God of War, i 155 miliona prodatih uređaja, PlayStation 2 je predstavljao vrhunski kućni gejming uređaj. Dvije decenije kasnije, i dalje predstavlja najprodavaniju igračku konzolu svih vremena.

Kada se pojavio, PlayStation 2 je imao jaku konkurenciju u vidu Sega Dreamcast-a, Nintendovog GameCube-a i Microsoftovog Xbox-a. Sonyjev uređaj je uspio sve da ih nadmaši zahvaljujući mega popularnim igrma: Grand Theft Auto, Silent Hill, Kingdom of Hearts, serijalom Spider-Man i mnogim drugima.

Na jedinstven način je uspio da zagolica maštu svojim neprestanim inovacijama i privuče gejmere koji uživaju u tome da se otisnu u avanturu iz udobnosti sopstvenog doma. Pored toga što je konzola za igranje, PlayStation 2 je dodatnu popularnost stekao ugrađenim DVD plejerom.

A s obzirom na to da su samostalni DVD plejeri prije 20 godina bili manje pristupačni nego danas, ova odlika je PlayStation 2 učinila izuzetno praktičnom napravom.

Sony PlayStation 2 je i dan-danas u vrhu liste najprodavanijih konzola za igranje video igara svih vremena, u čemu čak ni vrhunski PS 4 nije uspio da ga prevaziđe.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *