Najveća privatna kuća na svijetu: U njoj živi četvoro ljudi, a održava je njih 600

Na krovu ima dovoljno prostora da slete tri helikoptera.

Kuća nazvana “Antilia” izgrađena je 2010. godine u Mumbaju i nosi titulu najveće na svijetu. To je u suštini neboder s 27 spratova, čija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara. Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da kuću koristi četvoročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.

Dizajnirala ju je kompanija “Perkins and Will” iz Čikaga, a građevinske radove je obavila australijska firma “Leighton and Will”. Indijski mediji pišu da je izgradnja koštala više od dvije milijarde dolara.

Neboder je visok nešto manje oko 167 metara i ima 27 spratova s veoma visokim tavanicama. Kad se uzme u obzir visina prosječne tavanice, ova zgrada je mogla da ima do 60 spratova.

Na krovu ima dovoljno prostora za slijetanje tri helikoptera, a ispod je kontrolni centar.

Potom sledi stambeni dio, a onda spratovi namijenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, bioskop sa 50 sjedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.

“Antilia” može da izdrži zemljotres do osam stepeni po Rihteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korišćenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika “ledena soba” koja održava zgradu hladnijom od bilo kog objekta u gradu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *