Novi projekat “Mi o nama” – Intervju sa Azrom Kerić

U okviru projekta Mi o nama čuli smo mnogo zanimljivih stvari pa smo se obratili koordinatorici Azri Kerić da nam kaže nešto više o tome:

Mi o nama je web platforma za dijeljenje životnih priča ljudi iz čitave Bosne i Hercegovine. Pričamo o ljudima svih skupina (dobnih, spolnih, obrazovnih, prisutnih u javnom životu, o onima koji se ne eksponiraju u javnosti…). Važno nam je da priča koju plasiramo šalje poruku koja odvraća od štetnih i razarajućih pojava u društvu. Mi o nama je prostor za ljude koji svojim životom mogu biti inspiracija i motivacija za dalje stvaranje i djelovanje koje će i pojedince i društvo činiti zdravim, u svakom smislu, obrazovanim, tolerantnim,  produktivnim, sigurnim, hrabrim, kreativnim. Primjer, koji ću navesti čisto da zainteresujem publiku, a  ostatak mogu pogledati na portalu, je  priča o gospođi Alija koja je greškom ljekara ostala bez dijela ruke u djevojačkim danima, ali već godinama šije na šivaćoj mašini i to radi vrlo uspješno.
Na  Mi o nama rade članovi i članice, srednjoškolci/ke i studenti/ce,   Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini (ONAuBiH), ekipa iz Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD) i medijska agencija Fabrika. ONAuBiH radi na prikupljanju i uređivanju foto priča, a CKMD stranicu upotpunjavaju kratkim video pričama.
Mi o nama je projekat pokrenut uz pomoć programa Bosnia and Herzegovina Resilience  Initiative (BHRI) prošle godine.
CIljna grupa jesu prvenstveno mladi ljudi, jer kroz niz projekata sa sličnom svrhom, treba da ih odgajamo u produktivne i inspirativne ljude koji će zajednici i sebi donositi dobro, međutim publika u svim dobnim razdobljima na portalu Mi o nama  može provoditi svoje vrijeme sa zainteresiranošću.

Mislim da je platforma sa sadržajem ovakvog tipa potrebna društvima,  iz najprostijeg razloga-jer otkriva pozitivne priče koje mogu biti čak i od pomoći, ako tražimo tuđa iskustva kako bismo se i sami odvažili na željeni/planirani korak.  Također, članovima i članicama ONAuBiH-a, koji se amaterski bave medijima, ovo je odlična prilika da steknu viziju o svakodnevnici novinarskog posla-traganje za pričama, višednevno dogovaranje susreta sa osobama s kojima žele obaviti razgovor, otkazivanje, pomjeranje, fotografisanje, a sve u svrhu kreiranja, ponekad i vrlo kratke, priče.  Rad na ovom projektu je priprema i učenje.

Poveznica za web portal je ovdje  https://mionama.ba/ , a publika nas može  pratiti i na facebooku i instagramu, naravno!

Izjavu daje: Azra Kerić, koordinatorica projekta Mi o nama.

 

(Vinčić Ognjen)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *