Ovo je 7 misterioznih prirodnih čuda – pojave koje ostavljaju i naučnike bez objašnjenja

 

Naučnici vijekovima objašnjavaju razloge njihovog nastanka, ali pojedine kreacije prirode ostale su vječita misterija.

Paneta Zemlja obiluje nevjerovatnim geološkim strukturama poput kristalnih pećina, kanjona i prelijepih vulkana.

Ovo je sedam pojava koje naučnike ostavljaju bez objašnjenja:

Oko Sahare – Mauritanija

Prostire se u vidu koncentričnih krugova, a najveći ima prečnik od oko 28 kilometara. Geolozi su u početku tvrdili da je nastalo usljed udara asteroida, ali među krugovima nema istopljenog kamena koji bi potvrdio ovu teoriju. Izostaju i dokazi koji bi potvrdili teoriju o vulkanu. Zaljubljenici u mitove kažu da su to ostaci davno potonulog ostrva Atlantide.

Naučnici savremenog doba navode da je Oko Sahare nastalo erozijom zemljane kupole. Proces je počeo prije oko 100 miliona godina raspadanjem superkontinenta Pangee. Drevne stijene koje su nastale na dubini od oko 200 kilometara potvrđuju teoriju, ali istraživanja još uvijek traju.

Jezero Hilijer – Australija

Malo jezero visokog saliniteta nalazi se na ostrvu pored Zapadne Australije. Njegova ružičasta boja učinila ga je jedinstvenim u svijetu. Britanski istraživač Metju Flinders prvi je zabilježio slučaj jezera Hilijer. Analizirao je uzorak vode, ali nije mogao da objasni šta stvara njegovu nevjerovatnu boju. Turisti ga mogu posjetiti samo helikopterom, mada se zna da voda nije opasna po zdravlje.

Naučnici sumnjaju da je voda ružičaste boje zbog prisustva alge Dunaliella salina ili ružičaste bakterije Salinibacter ruber. Za razliku od drugih primjera ružičastih jezera na svijetu (jezero Retba u Senegalu), roze nijansa u slučaju Hilijera ne varira u zavisnosti od temperature ili sunčevih zraka.

Rascjep u Velikom kanjonu – SAD

Ogromni jaz u vremenu vidljiv je na Velikom kanjonu u Arizoni. Geolozi koji proučavaju anomaliju primijetili su dosta kamenja i fosila od prije 540 miliona godina. Odmah ispod njih nalazi se sloj stijena koji je nastao prije milijardu godina. Gdje je nestao sloj zemlje koji je nastao između ta dva perioda velika je nepoznanica.

Teorija koja tvrdi da je Zemlja nekada bila zaleđena kugla daje odgovor na pitanje. Ogromni slojevi ploča nastali u pomenutom periodu, završili su u okeanu pod naletom glečera. Ipak, njihovo porijeklo zauvijek će ostati pod velom misterije.

View this post on Instagram

See that tiny pinkish-brown line in the bottom right corner? That’s the Colorado River and the whole reason the Grand Canyon exists how it does today. 💛 . . . . . .. . . #daleyfamilytravels #familytravel #grandcanyon #fearlessfamtrav #heartfelttraveller #grandcanyonwithkids #tinybigadeventure #howtoworldschool #travelmadfam #loveyourtimetogether #travelbrood #myclickstory #exploringfamilies #babyitsgreatoutthere #parentswhowander #goadventuretogether #ourtribetravels #outdoorfamilies #bebevoyage #bbvfriends #wanderlustmomblogger #familytravelbloggers #postcardsfromaroundtheworld #travelusa #americathebeautiful #findyourpark #goparks #nationalparks #nature_captures #landscapecaptures

A post shared by Ashley Daley (@daleyfamilytravels) on

Luk Nastapoka – Kanada

U jugositočnom dijelu zaliva Hadson nalazi se gotovo savršen luk. Najprije se mislilo da je nastao usljed udara asteroida. Međutim, u blizini luka nije pronađen niti jedan dokaz da se to dogodilo.

Najprihvatljivija teorija kaže da je luk nastao kada je jedan sloj stijena potisnuo drugi. To ne objašnjava njegov pravilni oblik, tako da je luk Nastapoka i dalje pod stalnim nadzorom naučnika.

Humke u oblasti Mima – SAD

Jednolični talasi u travnjacima nalaze se blizu Olimpije, savezna država Vašington. Kada ih je 1841. godine otkrio američki naučnik Čarls Vilks, mislio je da je riječ o grobnicama. Počeo je da kopa i ubrzo shvatio da je svaka humka ispunjena šljunkom. Slične formacije protežu se od Kalifornije do Kolorada i decenijama zbunjuju naučnike.

Pojedini naučnici kažu da su humke nastale prije 30.000 godina. Ova tvrdnja u sukobu je sa teorijom koja kaže da su prvi ljudi živjeli na teritoriji SAD mnogo kasnije. Nagađanja o uticaju vjetrova i poplava brzo su odbačena. Najnovija teorija okrivljuje krtice za postojanje humki, ali malo ko od naučnika vjeruje u nju.

Čarobni krugovi – Pustinja Namibija

U neposrednoj blizini Namibije nalaze se crveni krugovi gole zemlje obrasle travom. Ako ih pogledate iz ptičje perspektive, shvatićete da se mrlje beskrajno protežu duž pustinje. Narodna vjerovanja kažu da se radi o stopama bogova, ali su naučnici potražili objašnjenje zasnovano na dokazima, piše Mental Floss.

Pojedini prirodnjaci tvrde da su rupe nastale usled napora biljaka da dođu do vode i hranljivih materija iz zemlje. Biljke koje su uspjele da oforme dominantan sistem korijena su opstale. One koje su osuđene na umiranje ostavile su parče zemlje u sredini.

Godine 2017. u časopisu “Nature” pojavila se obećavajuća teorija. Iskopavanjem su otkrivena gnijezda termita, što implicira da su insekti pojeli vegetaciju iznad gnijezda. Pustinjske biljke mogle su da se razvijaju samo oko gnijezda. I pored napora da se objasni njihovo postojanje, nauka još uvijek traži konačan odgovor.

Krateri u Sibiru

Pilot helikoptera koji je 2014. godine letio iznad poluostrva Jamal primijetio je ogromnu rupu u zaleđenoj zemlji, na samom ulazu u Karsko more. Naučnici su požurili sa analizom kratera prečnika od oko 30 metara i utvrde njegovo porijeklo. Udar meteora, ekplozija gasa i dolazak vanzemaljaca bile su neke od teorija njihovog nastanka.

Ispitivanje vazduha na dnu kratera otkrilo je vrlo visok nivo metana koji ukazuje na eksploziju. Nju su izazvala topla ljeta koja su poremetila uslove vječitog snijega i leda. Pojedini geolozi tvrde da nije bilo eksplozije, već je krater nastao pod uticajem urušavanja zaleđenog zemljišta. Od tada je otkriveno još nekoliko kratera, ali zvaničnog objašnjenja nema.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *