OVO JE NAJSTARIJE DRVO NA SVIJETU: Pogledajte kako izgleda danas

Na prvi pogled, ovo 5 metara visoko drvo možda ne djeluje kao najstariji živi organizam. Ali, ne dajte da vas veličina zavara.

“Stari Tjikko” je norveška smrča koja se nalazi na planini Fulufjalet u švedskoj provinciji Dalama i spada u najstarije drvo na svijetu. Ono ima preko 9.550 godina i otkrio ga je profesor fizičke geografije Leif Kulman, koji mu je dao ovo ime po svom psu.

Na prvi pogled, ovo 5 metara visoko drvo možda ne djeluje kao najstariji živi organizam. Ali, ne dajte da vas veličina zavara. Hiljadama godina ovo drvo se uspješno prilagođavalo svim klimatskim promjenama koje su uticale na područje u kojem živi.

Ova norveška smrča spada u najstarije poznato živo klonirano drvo na svijetu. Prilikom vegetatitvnog kloniranja, stablo drveta može nestati svakih stotinak godina, ali sastav korijenja može živjeti godinama.

Vjeruje se da razlozi zbog kojih je ovo drvo preživjelo tako dugo leže u vegetativnom kloniranju i slojevitosti.

Tokom vegetativnog kloniranja, stablo drveta može da umre na svakih stotinak godina (oko 600 u ovom slučaju), ali sistem korijenja može da živi hiljadama godina.

Slojevitost se dešava kada jedna od grana dotakne tlo i vremenom “postane korijen”.

Inače, postoje i primjeri starijih kloniranih drveća koje se sastoje od niza stabala, a čiji se korijenski sastav procjenjuje na više od 8.000 godina, međutim, Tjikko je najstarije živo klonirano drvo.

Pogledajte video:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *