Polarni mitovi: Pingvini ne žive na Arktiku, a na Antarktiku je buba najveća kopnena životinja

Mnogo je zabluda koje se tiču Arktika i Antarktika, pa vam otkrivamo šta je od onoga u šta vjerujete tačno, a šta ne

Polarne regije sa svojim ledenim prostranstvima i dugim danima i noćima mogu djelovati isto onome ko ih ne poznaje dobro, a zapravo su dva potpuno suprotna svijeta. Antarktik je kontinent prekriven ledom i izolovan na dnu svijeta, okružen okeanima prepunim života. Sa druge strane, na vrhu svijeta nalazi se Arktik, koji je u blizini Evrope i Sjeverne Amerike. Njihove jedinstvene karakteristike odrazile su se na životinjski svijet koji ih nastanjuje, piše National Geographic.

Neke vrste, kao što su polarni medvjedi, razvili su sistem lova i razmožavanja na Arktiku, dok su druge, njima bliske vrste, kao što su Vedelove foke, raširene i na sjeveru i na jugu. Jedna nevjerovatna životinja, ptica arktička čigra, živi na oba kraja sveta, zahvaljujući najdužoj poznatoj migraciji na planeti.

Ipak, mnogi miješaju životinje sa Antarktika i Arktika koje nikad nisu došle u dodir, pa vam zato razotkrivamo polarne mitove u koje mnogi veruju.

Na Arktiku nema pingvina

Jedna od najčešćih grešaka je da pingvini žive na Arktiku, a ovu regiju umjesto njih naseljava druga ptica – tupik. Ove šarene ptice, sa kljunom sličnim papagajevim, odlični su plivači i ronioci, baš kao i pingvini. Pare se u velikim kolonijama uz obalu, a za razliku od pingvina, mogu i da lete brzinom od 90 kilometara na čas, zbog čega veoma brzo donose ulovljenu ribu svojim mladuncima.

Najveća kopnena životinja na Antarktiku je buba

Kada se govori o arktičkim predatorima, jedna zvijer je gospodar ledenih površina – polarni medvjed. Oni su veoma rašireni, a za njihov opstanak neophodan je led, jer ga koriste kao platformu za lovljene foka koje izađu na površinu kako bi uhvatile vazduh. Osim toga, na Arktiku žive i drugi predatori, kao što su arktički vuk i arktička lisica, dok na Antarktiku nema kopnenih predatora. Antarktik je kao najhladnije i nasuvlje mjesto na planeti većim dijelom ogromna nenaseljena pustinja. Najveća kopnena životinja je buba bez krila, Belgica antartica, čiji životni vijek je nedelju dana. Pingvini, kojih ima mnogo uz obale Antarktika, smatraju se obalskim životinjama, a ne kopnenim, a na samom Južnom polu ih nema.

Ledene vode su zapravo pune života

Antarktički životinjski svijet bogat je životom, ali u okeanu. Vode Antarktika su pune krila (male rakolike životinje, planktoni), kojima se hrane kitovi i pingvini.

Samo carki pingvini i adelijski pingvini naseljavaju ovaj kontinet, dok se druge vrste, kao što su ogrličasti pingvin, papuanski pingvin i makaronski pingvin, razmnožavaju na Antarkičkom poluostrvu ili ostrvima koje okružuju Antarktik. Kao adaptirani plivači koji love krilove, ribe i lignje, pingvini nemaju potrebu za letenjem, zahvaljujući odsustvu prirodnih predatora na Antarktiku.

Narvali žive samo na sjeveru

Morski jednorozi, kako nazivaju ove kitove zbog njihovog dugog spiralnog zuba, žive na Arktiku i mogu se videti kako plivaju u velikim grupama u kojima može da ih ima i nekoliko stotina. Narvali tokom cijele godine plivaju nezaleđenim vodama oko Arktika, a kada naiđu na led, plivaju ispod njega u potrazi za hranom.

Na Antarktiku nema ajkula, ali ih ima mnogo na Arktiku

Voda Antarktika je previše hladna da bi ajkule opstale u njoj, ali zato nekoliko desetina vrsta ovog morskog predatora živi u vodama Arktika. Grenlandska ajkula je jedna najmisterioznijih – živ primjerak nije fotografisan od 1995. godine. Ovi predatori, koji mogu da žive i do 272 godine, jedu sve što mogu da uhvate, od riba do foka i polarnih medvjeda.

Sa druge strane, na Antarktiku žive neobične ribe, notothenioidi, koje proizvode sopstveni „antifriz“, protein koji se vezuje za kristale leda u njihovoj krvi i ne dozvoljava im da se zamrznu.

Orke žive na oba pola

Orke, kitovi ubice, žive u mnogim okeanima širom sve, uključujući one oko Arktika i Antarktika. Oko 70.000 orki živi u južnim vodama. One se hrane raznoliko – orke tipa A jedu kitove i fotke, orke tipa B foke i pingvine, orke tipa C ribe.

Antarktičke foke su bezbrižnije

U obe polarne regije postoji mnogo vrsta foka koje se pare na ledu svakog proleća. Pošto na Antarktiku nema kopnenih predatora, tamo je populacija foka veoma bogata. Na Arktiku, sa druge strane, foke su svjesne svog mjesta u lancu ishrane i znaju da treba da se čuvaju polarnih medvjeda, vukova, lisica i ljudi. Na Antarktiku foke bezbrižno leže na ledu, dok na Arktiku ne možete da im priđete bliže od 100 metara, jer će uteći čim vas uoče.

Jedna ptica migrira između polova

Arktička čigra svake godine pređe oko 70.000 kilometara između Grenlanda, gdje se pari, i Antarktika. Nije poznato zbog čega one putuju tako daleko, ali ove ptice za 30 godina svog života pređu dva i po miliona kilometara.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *