Sažeci projekata “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama” – Prnjavor

Donosimo vam sažetke projekata koji su rađeni pod okvirom “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama” koji je spovodila IN Fondacija na opštinama Prnjavor i Čelinac uz podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Projekat ima za cilj da osnaži mlade da postanu aktivni i odgovorni građani društva, koji će kroz svoje djelovanje doprinjeti unapređenju svojih lokalnih zajednica te time uticati na poboljšanje statusa svih članova društva sa posebnim fokusom na mlade.

1. Naziv projekta: Mjesec srednjoškolaca
Aplikant: Lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH Prnjavor
Oblast: Kultura, sport i promovisanje zdravih životnih navika
Opšti cilj: Povećati nivo uključenosti mladih naše zajednice u omladinski aktivizam.
Uključivanje mladih u kulturne i sportske manifestacije lokalne zajednice, informisanje mladih o važnosti ideja poput kulturnog obrazovanja, aktivizma, zdravih životnih stilova, tolerancije, poštivanja različitosti itd.
„Mjesec srednjoškolaca“ će se sastojati od četiri tematske sedmice, a koje će uključivati niz aktivnosti, poput muzičkog koncerta, sportskog događaja, projekcije edukativnih filmova, sedmičnih radio-emisija, te saradnje sa stručnim licima, koji će, na inovativan način, podijeliti svoje iskustvo i znanje u polju za koje su specijalizovani.

 

2. Naziv projekta: Kratki film o vršnjačkom nasilju
Aplikant: Savjet učenika JU CSŠ ‚‚Ivo Andrić” Prnjavor
Oblast: Kultura/film
Opšti cilj: Podizanje svijesti mladih o problemu vršnjačkog nasilja
Prevencija vršnjačkog nasilja u svim oblicima (verbalno, fizičko i seksualno).
Kratkometražni film na temu vršnjačkog nasilja koji će se napraviti od snimaka koje će učenici sami snimati. Kroz film ćemo pružiti podršku žrtvama nasilja i informisati mlade o vršnjačkom nasilju i o tom kako smanjiti nasilje

 

3. Naziv projekta: Festival aktivizma i tolerancije – Pokaži šta znaš
Aplikant: Savjet učenika JU Gimnazija Prnjavor
Oblast: Omladinski aktivizam
Opšti cilj: Unaprijediti aktivizam, društvenu odgovornost i uključenost mladih u život njihove lokalne zajednice.
Aktivnosti:
– realizacija 16 radionica o aktivizmu u dvije srednje škole
– radionice o teoleranciji i različitosti
– Festival aktivizma i tolerancije „Pokaži šta znaš“
– Igra „Tajni prijatelj“ – uljepšajmo praznike učenicima obje srednje škole i da novogodišnjim darivanjem premostimo probleme razlika u religiji bar na jedan dan.
Novinarska sekcija koja će pratiti sve događaje unutar projekta Mladi kao snaga promjene i napraviti Youtube kanal gdje će objaviti video zapise iz Prnjavora i Čelinca.

 

4. Naziv projekta: To nisam ja – forum teatar
Aplikant: Dramska scena SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor
Oblast: Kultura i zdravi životni stil
Opšti cilj: Unaprijediti znanja i kompetencije mladih za bezbjedno korištenje društvenih mreža, kao i smanjiti nasilje i kreiranje virtuelnih života na društvenim mrežama.
Predstava „To nisam ja“ govori o grupi djece koja se, kako odrastaju, sve više udaljavaju, a njihov život postaje sve više virtuelan pri čemu gube sve realne kontakte, ali gube i sopstvenu individualnost i počinju da se ponašaju instruisano, tj.kako pravila instagram i fejsbuk života nalažu. Predstavu bi izveli članovi Dramske scene SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor, a u sklopu čitavog projekta, publici bi predstavili pozorišni metod forum-teatra kao metod koji prvi put to pozorište koristi.

 

5. Naziv projekta: Web stranica „Mladi kao snaga promjene – VAL“
Aplikant: Grupa Mladi kao snaga promjene – VAL (Učenici CSŠ „Ivo Andrić“ Prnjavor i jedan od bivših učenika te škole)
Oblast: Informisanje – kreiranje i održavanje web stranice
Opšti cilj:Povećati pristup informacijama opšte populacije i mladih o uspjesima mladih i događajima za mlade.
Informisanje opšte populacije o uspjesima i dešavanjima u kojim učestvuju mladi ljudi u cilju podsticanja mladih za aktivniji angažman u svojim zajednicama. Takođe, sajt će obuhvatiti sve projekte u okviru „Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama“.

 

6. Naziv projekta: Zdravlje na dva točka
Aplikant: Neformalna grupa mladih „VIŠE“
Oblast: Rekreacija i zdravlje
Opšti cilj: Potaknuti mlade da više koriste bicikl i tako pomažu podizanju svjesnosti o očuvanju okoline i doprinesu poboljšanju svoje kondicije i zdravlja
Otklonićemo problem nedostatka parking mjesta za bicikle. Nabaviti i postaviti stalke/držače za parkiranje bicikala na prometne lokacije u gradu, kao što su okruženja škola, parkova i užeg dijela grada, odnosno centra.

 

(Vinčić Ognjen)

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *