Spas od izumiranja: Nosoroge u Južnoafričkoj republici čuva džinovski solarni robot

Broj jedinki zaštićene vrste u stalnom je opadanju, pa su preduzete mjere nadzora.

 

Najveći nacionalni park u Južnoafričkoj Republici sada je opremljen skrivenim sistemom radara, kamera i senzora. Postrojenje pokreće solarna energija i trebalo bi da pomogne u očuvanju izumiruće populacije nosoroga.

Pometnja je nastala sa povećanjem broja turista koji posjećuju Nacionalni park Kruger u želji da upoznaju prirodno stanište nosoroga. Problem rješava sistem za nadzor koji razlikuje kretanje životinja i ljudi. Zasnovan je na tehnologiji infracrvenih senzora koji otkrivaju prisustvo lovokradica tokom noći i informišu čuvare o njihovom prisustvu.

Postrojenje je visoko oko 3,6 metara i nosi naziv “Merkat poštanskog broja”. Ime je dobio prema izvoru finansiranja – novac je obezbijeđen zahvaljujući lutriji u kojoj učestvuju poštanski brojevi širom Evrope.

Drugi dio naziva odnosi se na sisare merkate, vrstu koja živi na jugu Afrike. Kreću se u velikim porodičnim grupama, a od grabljivica se brane karakterističnim stavom na zadnjim nogama.

Ekonomska isplativost Nacionalnog parka Kruger

Tokom 2018. godine oko 15 miliona turista posjetilo je Južnoafričku republiku, a prihod od turizma iznosio je oko 8 milijardi dolara. Kruger je tokom fiskalne godine 2016/17. ugostio oko 1,8 miliona posjetilaca. Prognoze kažu da će se broj gostiju do 2029. godine udvostručiti. Ljubitelji prirode dolaze kako bi uživo vidjeli bizone, slonove, leoparde i lavove. Zajedno sa nosorozima, ove životinje čine veliku petorku safari avanture koja se može naći u turističkoj ponudi Južnoafričke republike.

– Nacionalni parkovi su veliki generator prihoda. Privlače turiste iz čitavog svijeta. Ako ne sačuvamo biljni i životinjski svijet, neće biti gostiju. Manjak prihoda uticaće na kvalitet života ljudi koji nastanjuju predjele u blizini parkova – objašnjava Tumelo Matjekane iz organizacije “Peace Parks Foundation”.

Spašavanje nosoroga

Rog životinje se u pojedinim azijskim kulturama cijeni kao simbol bogatstva, a pogrešno se vjeruje da ima ljekovita svojstva. Velika potražnja praktično je istrijebila crnog nosoroga, dok su bijeli na ivici da postanu ugrožena vrsta, piše CNN.

Iz nacionalnih parkova Južnoafričke republike kažu da je tokom 2018. godine ubijen 421 nosorog. Istraživanja iz 2016. godine govore da je ukupna populacija između 7.000 i 8.000 jedinki, ali ogromna površina parka od oko 20.000 kvadratnih kilometara otežava njihovo očuvanje.

– Nacionalni park Kruger je otprilike veliki kao Vels. Teško je pronaći lovokradice i privesti ih zakonu – objašnjava šef tehnološkog odeljenja Nacionalnih parkova Južnoafričke Republike Mark Mekgil.

Ipak, “Merkat” se polako isplaćuje. Bezbjednosni sistem je osnovan 2016. godine na inicijativu Savjeta za naučna i industrijska istraživanja Južnoafričke republike, Južnoafričkih nacionalnih parkova i Fondacije za mir.

Tokom prvih dvadeset mjeseci njegove upotrebe broj incidenata smanjen je za 80 odsto. Tehnologija se može premiještati od mjesta do mjesta, tako da su u pomenutom periodu pokrivene skoro sve žarišne tačke.

– Kada uzmemo u obzir površinu na kojoj sistem djeluje, možemo reći da to jeste najisplativije rješenje. Ljude ne možete u potpunosti zamijeniti tehnologijom, ali ovaj sistem značajno pomaže radnicima – objašnjava inženjer angažovan na implementaciji sistema Čarls Pecer

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *