Šta se dešava sa vašim e-mailom kad umrete?

Zakonska regulativa i sudske prakse razlikuju se od zemlje do zemlje.

Sa vašeg elektronskog poštanskog sandučeta, nakon vaše smri, ne briše se ime. Mejlovi stižu, ali, ko može da ih čita kada vi odete… I da li može? Da ne pričamo o prepiskama na mesindžeru, slikama, postovima na društvenim mrežama…

Edina Harbindža, predavačica u školi prava Aston u Birmingemu, stručnjak je za pitanja privatnosti nakon smrti u novim tehnologijama i ima neke odgovore na ovu temu. Njih prenosi portal Blumberg.

Sa mejl adresom neće se desiti ništa – praktično, ljudi mogu da nastave da vam pišu. Ono što postoji kao opcija je da porodica zatraži pristup nalogu ili da unaprijed odredite sudbinu mejla u podešavanjima.

Na primjer, možete zatražiti da vaš Gugl nalog bude obrisan, ako je bio neaktivan 18 mjeseci.

Druga mogućnost je da odredite najviše 10 korisnika sa kojima će se neki vaši podaci naloga dijeliti (ili, čak, svi podaci), što važi i za Youtube i Google Calendar, kao i Google Drive.

Ako niste ništa podesili, porodica bi mogla da zatraži pristup nalogu.

Da li će ga dobiti? Ponekad da. Na primjer, prošle godine sud u Njujorku naložio je Eplu da Nikolasu Skandaliosu omogući pristup fotografijama preminule supruge. Ukoliko pokojnik nije ostavio izričito uputstvo u testamentu, slijede se uslovi korišćenja usluge, ali njihove odredbe često su nejasne, što obično znači da će biti potreban sudski nalog.

Zakonska regulativa i sudske prakse razlikuju se od zemlje do zemlje. Na primjer, u Njemačkoj je sud naložio Fejsbuku da roditeljima odobri pristup nalogu njihove preminule ćerke, a tako bi se vjerovatno tretirao i nalog elektronske pošte – nasljeđuje se poput sve ostale imovine.

A šta je s poslovnim mejlovima?

Bilo bi dobro da se na privatnim nalozima ne čuvaju važni poslovni podaci. A kada je u pitanju poslovni mejl, šta će se desiti sa podacima zavisi od pravila kompanije. Zakon nije najjasniji, pa bi najsigurnije bilo da svaki mejl tretirate kao dokument koji bi mogao biti predat na raspolaganje kompaniji. Procedura u ovakvim situacijama trebalo bi da bude definisana ugovorom, a to se rijetko radi.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *