Stiže druga generacija: Šta nedostaje aktuelnom “prekolopnicima” da bi opstali na tržištu?

 

Osmišljeni sa idejom da korisnicima omoguće veću iskoristivost površine ekrana, a da uz to mogu da se preklope i lako spakuju u džep, telefoni sa ekranom na preklop imaju za cilj da redefinišu način na koji se mobilni telefoni upotrebljavaju.

Tržište telefona na preklop imalo je težak početak u 2019. godini. Najavljivani modeli poput Samsung Galaxy Fold-a, Huaweija Mate X, Motorole Razr, kasnili su sa pojavljivanjem na tržištu, usljed nedovršenosti ovih projekata. Ipak, potrošači su pokazali dosta razumijevanja za ova odlaganja budući da se radi o pionirskim poduhvatima u sferi dizajna mobilnih telefona i nastavili željno da ih iščekuju.

U 2020. godini, najavljen je izlazak nekoliko modela telefona na preklop druge generacije, među kojima su Galaxy Z Flip, Galaxy Fold 2 i Huawei Mate XS, a čini se da tržište sada pokazuje manje stpljenja.

Osmišljeni sa idejom da se udvostruči veličina ekrana, a da se uz to mogu preklopiti i lako spakovati u džep, telefoni na preklop imaju za cilj da redefinišu način na koji se mobilni telefoni koriste.

Ipak, visoke cijene, gotovo dvostruko veće od cijena istih modela bez preklopa, kao i specifičan dizajn koji ekran i mehanizme za preklop telefona čini previše ranjivim, učinio je da njihov renome na tržištu od početka bude poljuljan. U godini pred nama, telefoni ovog tipa bi trebalo da unaprijede mnogo toga kako bi  potrošači počeli da ih doživljavaju kao isplativu opciju. Za početak, proizvođači bi morali da spuste cijene i da poboljšaju dizajn.

Kompaktan dizajn sa čvrstim ekranom

Aktuelni modeli telefona na preklop proizvode se sa plastičnim umjesto sa staklenim ekranima. Takvo dizajnersko rješenje uređaje čini mnogo podložnijim oštećenjima. U Motoroli su ovaj nedostatak pokušali da riješe dodavanjem čvrstog premaza na plastični ekran modela Razr kako bi ga dodatno ojačali, ali će održivost tog rješenja tek biti na probi na samom tržištu.

Iz Samsunga su najavili da će Galaxy Z Flip, čije se pojavljivanje na tržištu očekuje tokom februara 2020. godine, biti prvi model ove vrste koji će imati ultra tanki, savitljivi ekran od stakla.

Pored pitanja u vezi sa dizajnom ekrana, telefoni na preklop takođe bi trebalo da dobiju poboljšanja budu poboljšani i na polju same zaptivenosti sklopova, kako se prašina i ostala nečistoća ne bi taložile gdje ne treba. Kod Samsungovog modela Galaxy Fold, ovaj problem je bio naročito izražen, pa je kompanija prvobitno odložila izbacivanje modela na tržište za četiri mjeseca, da bi potom pristupila njegovom potpunom redizajniranju, navodi Cnet.

Dobra zaptivenost sklopova važna je i kod zaštite telefona od prodora vode. Izloženost zglobnog mehanizma, koji omogućava preklapanje, prodoru prašine, kamenčića i drugog trunja može vrlo lako da dovede do oštećenja ili čak  onesposobiti ovaj važan mehanizam.

Aplikacije koje se učitavaju bez zadrške

Nove mogućnosti za korišćenje aplikacija koje pružaju savitljivi ekrani trebalo bi da odigraju značajnu ulogu kod opredeljivanja budućih kupaca da investiraju u telefone na preklop.

Kod Samsunogovog modela Galaxy Fold, operativni sistem Android je dobro prilagođen radu sa otvorenim ekranom, pošto kada se telefon otvori aplikacije brzo “prelaze” sa spoljnjeg na unutrašnji ekran.

Neki od jeftinijih prototipova telefona na preklop, poput TCL-ovog, dovoljno su čvrsti da mogu da ostanu otvoreni i pod uglom od 90 stepeni. Imaju i mogućnost dijeljenja ekrana, tako da funcionišu po principu laptopa, gdje jedna polovina ekrana predstavlja tastaturu, a druga sadrži aplikacije.

Uloga spoljašnjeg ekrana

Nemaju svi telefoni na preklop sekundarni ekran, ali oni koji ga imaju, zahtijevaju drugačiji pristup njihovom korišćenju. U ovom slučaju važi opšte pravilo – što manji sekundarni ekran, to je manja i njegova upotrebljivost.

Na spoljašnjem ekranu Galaxy Fold-a možete da otvorite aplikaciju koju god poželite, ali je kucanje po njemu prilično frustrirajuće zbog uskog prostora tastature. Može da posluži za čitanje notifikacija ili za pregled statusa na društvenim mrežama.

Kucanje na tastaturi jednako je nezgodno i na spoljašnjem displeju Motorolinog modela Razr, koji je upotrebljiv samo za pregled sadržaja i za kratke tekstualne odgovore na poruke.

Izdržljivost baterije na testu

Zajedno sa kvalitetom ekrana i kamere, trajnost baterije je jedna od tri stavke na koju potrošači najviše obraćaju pažnju prilikom kupovine telefona. Skup telefon na preklop koji ne može da izdrži cijeli jedan dan ili značajno izgubi na kapacitetu baterije tokom jednog dana, vjerovatno neće privući previše kupaca. Proizvođači bi morali da unaprijede izdržljivost baterije kako bi ove modele učinili kompetitivnijim.

Recimo, telefoni sa velikim ekranima imaju i baterije jednake veličine pa zahvaljući tome mogu da izdrže više od jednog dana bez punjenja. Telefoni na preklop su drugačije konstruisani. Oni su uglavnom opremljeni sa dvije male baterije koje u kombinovanom radu uspijevaju da održe telefon tokom jednog dana.

Odvojene baterije su možda trenutno dobro rješenje, budući da su one, ipak manje efikasne od velikih baterija na koje se proizvođači moraju preorijentisati.

Podrška za 5G mrežu koja neće uređaj učiniti nepristupačnim

Telefoni na preklop su veoma skupi, pa se tako očekuje da kada budu pušteni u prodaju, čak i manji modeli poput Motorole Razr, koštaju preko 1.500 dolara. Uz podršku za 5G mrežu, koja je imperativ na premijum tržištu mobilnih telefona, njihova krajnja cijena mogla bi ih vrlo lako učiniti potpuno nepristupačnim, čak i za bolje stojećeg potrošača.

Ostaje nada da će unaprijeđenje ove tehnologije, a potom i proširenje proizvodnje dovesti i do obaranja cijena.

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *