Uvodi se univerzalni punjač za telefone?

Ovaj potez bi smanjio količinu električnog otpada i poboljšao bi iskustvo potrošača.

Sjedite kod prijatelja i ubrzo shvatate da je vaš iPhone potpuno prazan, a da vam je punjač ostao kod kuće. Tražite od prijatelja njegov punjač, ali on ima Android telefon i sad ste u problemu.

Evropska unija želi da se prihvati njena inicijativa i da se uvede standardni punjač koji će odgovarati svim vrstama pametnih telefona. Nada EU je da bi ovaj potez stao na put povećanom elektronskom otpadu, ali i da bi samim tim i korisnici bili zadovoljniji.

Elektronski otpad

Godišnje se baci više od 51.000 tona elektronskog otpada, od koga se najviše bacaju stari punjači za pametne telefone – ističu iz EU.

Evropska unija vjeruje da bi ova akcija poboljšala kvalitet života korisnika, koji više ne bi morali da kupuju nov punjač svaki put kad promijene telefon – prenosi Interesting engineering.

Bez podrške

Čelnici kompanije Apple smatraju da standardizacija punjača ne bi donijela nikakve promjene u količini elektronskog otpada. Svako ko posjeduje pametni telefon bi i dalje morao da baci stari punjač da bi kupio nov, univerzalni punjač.

Preko milijadu korisnika trenutno koristi Apple-ov punjač. Ako to uzmemo u obzir, korisnici iPhone-a bi bacanjem starih punjača sami napravili novi problem prenatrpanog elektronskog otpada.

Ovo dešavanje je prokomentarisao srpski jutjuber pod nazivom “Cile ST” gdje je i detaljno objasnio ovu pozitivnu stvar zašto je dobra.

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *