Windows 7 odlazi u istoriju!

Operativni sistem Windows 7 od 14. januara više neće dobijati kritične dodatke i ažuriranja, zbog čega će računari biti podložniji hakerskim upadima

Korisnici računara koji imaju operativni sistem Windows 7, trebalo bi da instaliraju noviji sistem kako bi izbegli eventualne hakerske upade pošto sistemska podrška za taj softver prestaje.

Operativni sistem Windows 7 od 14. januara, više neće dobijati kritične dodatke i ažuriranja, što znači da američki softverski gigant Microsoft neće popravljati bilo kakve nedostatke koji se pojave, zbog čega će računari biti podložni hakerskim upadima.

Prema podacima agencije NetMarketShare sa kraja prošle godine, Windows 7 je i dalje je jedan od najpopularnijih Microsoftovih operativnih sistema. Na prvom mjestu je aktuelni Windows 10.

Bezbjednosne agencije upozoravaju korisnike da, ukoliko i dalje kod kuće imaju stari sistem, sa tih računara ne unose osjetljive podatke o bankarstvu, elektronskoj pošti i drugim uslugama.

Kompjuteri sa Windows 7 operativnim sistemom i dalje će biti funkcionalni, ali ne i bezbjedni.

Kompanije koje nisu spremne za prelaz mogu da plaćaju Microsoftu produženu zaštitu do januara 2023. godine, mada će ta usluga biti prodavana od slučaja do slučaja i cijena će po isteku godine rasti.

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *